Tuesday, July 8, 2008

Fenix



Svetlana CECA Ražnatović

Krv i suze su poslednjih decenija najniža cena života u Srbiji. Tu cenu plaćali su, nažalost, i ljudi sa margine ali i sa vrha društvene piramide. Svako na svoj način. Taj ceh platila je i najslavnija balkanska estradna umetnica CECA.
Rođena kao Svetlana Veličković, a udata kao Svetlana Ražnatović, prva dama balkanske pop scene poznata javnosti ponajviše kao CECA! Njena rođena sestra Lidija, još od malena a i danas zove je Seka. Život je hteo da se kroz biografiju ove tridesetogodišnje pop pevačice prelomi sudbina srpskog naroda. Biograf srpskih velikana, Isidora Bjelica zato i kaže da je Svetlana Ražnatović nova Draga Mašin jer je žrtvovana zbog srpstva.
Ceca je zahvaljujući pesmi vrlo mlada postala istinska estradna zvezda. Krajem devedesetih Svetlana se našla na ivici privatne i javne propasti, jer nije odolela iskušenjima estrade. Udajom za Željka Ražnatovića , novog srpskog heroja, poznatijeg kao Arkan, načinila je iskorak ka novoj sreći. Voljeni čovek, otac njihove dvoje dece bio je ujedno i njen najveći zaštitnik. Kada je Arkan 15. januara 2000. godine glavom platio dug svom tajanstvenom i burnom životu, Svetlana Ražnatović je sasvim nenadano postala najtužnija i najlepša udovica Srbije. Sa njom je tugovalo na stotine Željkovih i njenih obožavalaca širom srpskog rasejanja i otadžbine.
Ceca je za sebe jednom prilikom rekla: ''Ja sam jedna od onih nesrećnih princeza koje su kratko uživale sa svojim princom!''
Ubistvo Željka Ražnatovića usred Beograda bio je prvi pokušaj likvidacije legende o Arkanu, zaštitniku srpstva, kako su ga mnogi doživljavali. Dvadeset tri meseca Svetlana Ražnatović nije javno nastupala i nije pevala, da bi se vratila na scenu u istom tom Beogradu. Zajedno sa decom, ćerkom Anastasijom i sinom Veljkom, poklonila se na stradionu '' Crvene Zvezde'' pred 100. 000 slušalaca i gledalaca. Bila je to njena javna odbrana mita o Arkanu i Ceci.
Drugi udar na taj mit izveden je 17. marta 2003 godine pet dana posle atentata na srpskog premijera Zorana Đinđića, kada je gospođa ražnatović uhapšena u svom dvorcu u Beogradu. Osumnjičena je za saradnju sa zaverenicima, za posedovanje Arkanovog nelegalnog oružja, a potom i za finansijske mahinacije. Da bi udarac bio teži uhapšena je i njena sestra Lidija Veličković. Tačno 121 dan deca Svetlane Ražnatović nisu videla majku niti su znali da je njihova majka u Centralnom zatvoru.
Dok je bila u pritvoru postavljalo se pitanje šta će biti sa dokazina o Cecinoj vezi sa ljudima iz zemunskog klana i o njenoj, navodnoj, umešanosti u atentat na Zorana Đinđića, a šta sa njenom porpdicom i kućom u Ljutice Bogdana br. 3, a šta sa njenom karijerom!?
Istraga nije davala odgovore na ova pitanja, jednostavno Ceca nije bila kriva! A ni sama Svetlana Ražnatović, kada je izašla na slobodu nije želela da govori šta se dešavalo u istrazi. Želela je samo da bude sa svojim mališanima i da što pre sve zaboravi.
Zbog te njene osobine da se okrene ka novoj sreći, njena kuma, gospođa Pelević smatra da je Svetlana Ražnatović srpska Skarlet O' Hara, junakinja romana '' Prohujalo s' vihorom'' koja je više verovala u ono što donosi novi dan nego u ono što je iza sebe ostavila prošla noć.
Uostalom, životni moto Svetlane Ražnatović glasi:
- '' Hrabri mogu sve!''

No comments: